Спеціальна психологія та методика педагогічно-корекційного тренінгу - Гошовська, Дарія Тарасівна; Hoshovska, Dariia T. (Волинський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Посібник «Спеціальна психологія» має на меті узагальнити знання про дітей з особливими потребами і розкрити основні підходи до їх корекції та реабілітації. У ньому здійснено психологічну характеристику всіх категорій дітей з порушеннями у розвитку, проаналізовано особливості порушень та прийоми роботи з ними.
ЗМІСТ : Вступ 4-5; Розділ І. Теоретичні основи спеціальної психології : Тема 1.1. Предмет і завдання спеціальної психології 6; Тема 1.2. Загальна характеристика розладів психофізичного розвитку та їх причини 29; Тема 1.3. Діагностика відхилень у психофізичному розвитку та його моніторинг 71; Розділ ІІ. Психологічні особливості навчання і виховання дітей з дефіцитарним психічним розвитком : Тема 2.1.Особливості розвитку, навчання та виховання особистості при глибоких порушеннях слуху 97; Тема 2.2. Особливості розвитку, навчання і виховання особистості при глибоких порушеннях зору 111; Тема 2.3. Особливості розвитку, навчання та виховання особистості при порушеннях інтелекту, ЗПР, відхиленнях емоційно-вольової сфери та соціальної поведінки : Тема 2.3.1. Розумово відсталі діти 132; Тема 2.3.2. Діти із затримкою психічного розвитку 162; Тема 2.3.3. Діти з відхиленнями емоційно—вольової сфери та соціальної поведінки 184; Тема 2.3.4. Особливості розвитку, навчання та виховання особистості при вадах мовлення 220; Список рекомендованих джерел 236; Додатки: Тренінгові заняття для роботи з дітьми із емоційними порушеннями 240; Тренінгові заняття для робота з агресивними дітьми 247.
Keywords: діти з особливими потребами; фізичні вади; мовленнєві порушення