Розвиток ритейлу в Україні та світі - Мироненко, Анастасія Олегівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Бакалаврська робота присвячена дослідженню розвитку ритейлу в Україні та світі, аналізу сучасних тенденцій та прогнозу майбутніх перспектив галузі. Зокрема, у першому розділі бакалаврської роботи розкрито теоретико-методичні основи дослідження розвитку ритейлу; проаналізовано сутність поняття «ритейл», його види та учасників, а також розглянуто історичний розвиток ритейлу та його роль у світовій економіці. Особливу увагу приділено вивченню еволюції ритейлу та його трансформації у відповідь на зміни ринкових умов. Другий розділ присвячений аналізу сучасного стану розвитку ритейлу. Детально розглядаються основні тенденції розвитку галузі, зокрема орієнтація на клієнтів, персоніфікація торгівлі, омніканальність продажів, автоматизація процесів та використання штучного інтелекту. Особлива увага приділяється головним трендам, що формують індустрію роздрібної торгівлі у 2024 році, та їх впливу на ефективність компаній. У третьому розділі окреслено проблеми та перспективи розвитку ритейлу в умовах сучасних викликів, таких як пандемія COVID-19 та повномасштабне вторгнення росії в Україну. За результатами дослідження зроблено висновки, що ритейл є важливим елементом глобальної економіки та забезпечує зв'язок між виробниками та кінцевими споживачами, еволюціонуючи від традиційних магазинів до сучасних онлайн-платформ. Сучасний ритейл характеризується високим рівнем конкуренції, інноваційними технологіями та значним впливом глобалізації, що визначають на його розвиток через зміни у споживчих вподобаннях та технологічні досягнення, такі як електронна комерція, мобільні додатки та автоматизація процесів. Пандемія COVID-19 суттєво вплинула на ритейл, спричинивши значні зміни в поведінці споживачів і змусивши компанії адаптуватися до нових умов, що значно підвищило роль онлайн-продажів. Війна росії проти України також має значний вплив на розвиток ритейлу в Україні, викликаючи порушення ланцюгів постачання, зниження купівельної спроможності населення та загальну економічну нестабільність, проте українські компанії продемонстрували високий рівень адаптивності та стійкості. Таким чином, основними проблемами ритейлу є політична та економічна нестабільність, зростаюча конкуренція та зміни у споживчих вподобаннях. Серед перспектив розвитку слід виділити впровадження інноваційних технологій, розширення асортименту товарів та послуг і розвиток нових форматів торгівлі.
Keywords: ритейл; роздрібна торгівля; електронна торгівля; тенденції ритейлу; тренди роздрібної торгівлі; штучний інтелект; диверсифікація