Застосування особистісно орієнтованого підходу до формування іншомовної комунікативної компетентності учнів базової школи - Мар'яш, Дарина Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена вивченню особистісно орієнтованого підходу до формування іншомовної комунікативної компетентності учнів базової школи. Актуальність дослідження обумовлена потребою адаптації навчального процесу до індивідуальних особливостей учнів, що відповідає вимогам НУШ. У роботі розкрито теоретичні засади особистісно орієнтованого навчання, визначено його принципи та методи реалізації на уроках англійської мови. Особлива увага приділена індивідуальним особливостям учнів середнього шкільного віку та підходам до розвитку їхньої іншомовної комунікативної компетентності. Розроблено та описано комплекс вправ для розвитку мовленнєвих навичок та вмінь, який враховує індивідуальні потреби та інтереси учнів. Ефективність запропонованої методики підтверджено педагогічним експериментом, який показав, що використання особистісно орієнтованого підходу сприяє підвищенню мотивації учнів, розвитку їхніх комунікативних навичок і здатності до самостійної роботи. Практичне значення роботи полягає в можливості застосування розроблених методичних рекомендацій та вправ у навчальному процесі для вдосконалення іншомовної компетентності учнів базової школи. Отримані результати можуть бути використані в подальших дослідженнях та для підвищення кваліфікації вчителів.
Keywords: особистісно орієнтований підхід; іншомовна комунікативна компетентність; англійська мова; базова школа; індивідуальні особливості; Нова українська школа (НУШ)