Зміни в побуті одеситів на межі ХХ–ХХІ ст. - Чабан, Неля Анатоліївна; Chaban, Nelia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті представлено синергію циклу обрядів, які функціонують у побуті містян на зламі ХХ–ХХІ ст. Висвітлено родильну та поховальну обрядовість сучасного населення Одеси, зазначено, що цикл обрядів родильної обрядовості присутній у житті одеситів, на відміну від поховальної. Подано опис кухні одеситів у ХХІ ст. Стаття ґрунтується на матеріалах польових досліджень цієї місцевості, які ілюструють, що обрядовість великого міста трансформується і її елементи спрощуються.In the article presented is the synergy of the cycle of rites in everyday life of city residents and how it functions in the XX-XXI century. Article deals maternity and funeral rites of the modern population of Odessa, stated that the maternity cycle rituals rites present in the life of Odessa, in contrast to the funeral. Described food residents of Odessa in the XXI century. The article is based on the material of field research in the given locality by which illustrated that the rites of a big city transformed, and its elements are simplified.
Changes in Life From Odessa in XX–XXI Centuries
Keywords: побут; родильна обрядовість; поховальна обрядовість; харчування; rituals associated with childbirth; folk traditions; burial rites