Освітня реформа на Поділлі в добу Гетьманату (за матеріалами газет 1918 року) - Гандзюк, Віталій Олександрович; Gandzyuk, V. O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті досліджено газетну періодику Поділля, що виходила в добу Гетьманату (1918 року) і висвітлювала перебіг освітньої реформи на теренах краю. Зокрема, розглянуто перші кроки гетьманського уряду на шляху до створення початкових шкіл, забезпечення їх українськомовною літературою, розвиток позашкільної освіти, проведення просвітницьких акцій, влаштування курсів із підвищення кваліфікації вчителів. Чимало уваги в дослідженні присвячено публікаціям у місцевій пресі про знаменну подію в історії України – відкриття 1918 року Кам’янець-Подільського державного університету, призначення ректором відомого церковного, громадського діяча, історика церкви і освітян Івана Огієнка. Здійснено аналіз періодичних видань Поділля, в яких друкувалися не лише офіційні урядові, законодавчі акти, а й виступи місцевої інтелігенції, всебічна інформація культурологічного характеру. In the article the newspaper periodicals skirts, which appeared in the period of the Hetmanate (1918) and covered the progress of educational reform in the region. In particular, we consider the first steps of Hetman's government towards the establishment of primary schools, ensuring their Ukrainian-language literature, the development of extracurricular education, organisation of educational events, the organization of courses of improvement of qualification of teachers. A lot of attention in research is devoted to publications in the local press about the significant event in Ukraine's history – the discovery in 1918 of the Kamyanets-Podilskyi state University, the appointment of the rector of the famous Church and public figure, historian of the Church and teachers of Ivan Ogienko. The analysis of periodicals skirts, which were printed not only official government, legislative acts, and performances by local intellectuals, comprehensive information of cultural character.
Reform in Podolia in the Day of the Hetmanate (on Materials of Newspapers, 1918).
Keywords: Українська держава; Ukrainian state; Гетьманат; Hetmanate; університет; university; гімназія; high school; школа; school; міністерство освіти; Ministry of Education; підручники; textbooks; інтелігенція; intellectuals; преса; media