Професійна підготовка тромбоністів-виконавців в Україні: історія, сучасний стан і перспективи розвитку - Шереметьєв, Олексій Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській кваліфікаційній роботі здійснено комплексне дослідження історичних передумов, сучасного стану та перспектив розвитку професійної підготовки тромбоністів-виконавців в Україні. Актуальність теми зумовлена зростанням ролі духових інструментів у сучасному музичному просторі, активізацією виконавської та педагогічної діяльності тромбоністів, а також необхідністю осмислення національного досвіду підготовки фахівців у галузі музичного мистецтва. Перший розділ роботи присвячено висвітленню історії становлення та розвитку тромбонового виконавства в Україні. У ньому подано загальну характеристику формування національних виконавських шкіл гри на тромбоні, простежено основні етапи їх еволюції, визначено провідні постаті, що вплинули на розвиток інструментального виконавства та педагогіки. Окрему увагу приділено аналізу художньо-виразових і технічних можливостей тромбона, розкрито його темброві, динамічні та артикуляційні ресурси, а також специфіку використання інструмента в сольному, ансамблевому та оркестровому виконавстві. Другий розділ магістерської роботи зосереджено на аналізі сучасного стану професійної підготовки тромбоністів-виконавців у системі мистецької освіти України. У розділі охарактеризовано актуальні освітні програми, методичні підходи та навчальні практики, що застосовуються у вищих мистецьких навчальних закладах. Значну увагу приділено інноваційним методам і формам навчання, спрямованим на вдосконалення виконавської майстерності, розвитку технічних навичок та художнього мислення майбутніх тромбоністів. Також висвітлено діяльність сучасних провідних творчих колективів за участю тромбоністів, що відіграють важливу роль у формуванні професійного середовища та популяризації інструмента. У висновках роботи узагальнено основні результати проведеного дослідження, окреслено ключові тенденції та проблеми професійної підготовки тромбоністів-виконавців в Україні, а також визначено перспективні напрями її подальшого розвитку в умовах сучасного культурно-освітнього простору.
Keywords: тромбоністи-виконавці; професійна підготовка; творчі колективи; виконавські школи гри на тромбоні